Biskopen borde bett om ursäkt

Torsdagen den 18 maj for jag i sällskap med min yngsta dotter till församlingshemmet i Tärnaby. Detta för att få höra Biskop Hans Stiglund förklara kyrkans ställningstagande vad det gällde marktvisterna kring renbetet, och debattartikeln ”Försoning om renbetet” som han och två andra biskopar skrev i ämnet.
För flera medlemmar i Svenska Kyrkan var detta droppen som fick bägaren att rinna över, och man begärde utträde ur Kyrkan.
Jag och min fru är fortfarande medlemmar i Svenska Kyrkan, men vi har länge diskuterat det medlemskapet, med anledning av hur kyrkan resonerar i många olika fall. Och vi tycker båda att Kyrkans ställningstagande för rennäringen mot all annan näring här i Norr, var väl magstarkt. För det var faktiskt budskapet i Biskoparnas debattartikel om försoning med rennäringen.

Det var inte så mycket folk som kommit till mötet. Vem kan möta Biskopen klockan elva en helt vanlig Torsdag förmidag?
Biskopen fick dock lyssna till berättelser ur vår verklighet och vardag, som handlade om hur det är att försona sig med rennäringen, vad lagen säger, och hur det är att vara same utanför samebyarna och rennäringen.
Vi fick höra en ursprungssames berättelse om sin kamp för att få medlemskap i Vapstens sameby. Där hans medlemskap godkänts av en domstol, medan han i nästa blivit utesluten. Hans enda möjlighet att lagligt kunna bedriva rennäring är att få medlemskap i samebyn.
Biskopen fick höra om det bemötande man får när man vill att Umbyns sameby ska ta reda på sina renar som äter upp buskarna uppefter stuguknuten, svaret från Samebyn blir: ”Ja, varför ska ni bo där?”
Biskopen fick höra hur vi, ursprungssamer får betala till samebyarna för att få jaga och fiska på våra förfäders marker.
Hur vår grundlagsskyddade äganderätt blir åsidosatt och kränkt!

Jag tror att biskop Stiglund fick en del att tänka på, och han erkände att han nog haft för lite kundskap innan han skrev artikeln tillsammans med sina Biskopskollegor. Men han hade tyckt synd om och känt oro för de unga renskötare han mött efter nederlaget kring renbetet i Härjedalen. Han glömde totalt bort att det även finns människor som ska leva av andra näringar b l a skogsbruk.
Jag tycker kanske att han borde ha bett om ursäkt för sitt och kyrkans grova övertramp i den artikel där man tydligt tar ena partens parti, i det här fallet rennäringens.
Kyrkan tog parti i och med denna artikel inte bara för rennäringen, utan också för Samebyarna. En organisation där man tillämpar ett system där den som är rikast har mest makt.
Men det är väl kanske så, Kyrkan har alltid stått på den rikes sida?
Och denna insikt får i alla fall mig att fortsätta att fundera på mitt medlemskap i Svenska Kyrkan.

Christer Johansson
Bygget Mosekälla


Nyheter 2006 05 21