Uppdaterad 2007 11 05

 

 

 

 

 

Svante Isaksson
svante@svanteisaksson.com
www.svanteisaksson.com

Svante Isaksson, Umeå är journalist och författare. Han har under många år följt konflikterna i fjällvärlden kring marken, jakten och fisket. Förutom ett otal artiklar och TV-inslag har han skrivit två böcker:

När staten stal marken
Boken avslöjar historiens största stöld i Sverige. Den svenska staten tog land, vatten och naturtillgångar i de svenska fjällen värda hundratals miljarder kronor från det fattiga svenska och samiska fjällfolket. Myndigheterna följde inte lagarna, domstolarna godkände stölderna och politiker och forskare hjälptes åt med att begrava sanningen.

Men de stal också fjällfolkets mänskliga rättigheter och konsekvenserna blev förödande. Nu pågår en hård maktkamp där renskötare och andra samer, privata markägare och staten slåss om herraväldet. I den striden florerar myter och missuppfattningar eftersom ingen hittills gått till botten med denna historiska härva.

I "När staten stal marken" är det hårda fakta som gäller. Jakten på äganderätten till en tredjedel av Sveriges yta går djupt ner i arkiven, högt upp till glömda rågångar i fjällen och hem till de människor som vigt sina liv åt kampen för upprättelse och värdighet.

Går att beställa direkt på http://www.svanteisaksson.com/minabocker/bocker.htm Pris 100:- + frakt.

Ingen frid i fjällen
Under det senaste decenniet har motsättningarna i Västerbottens fjällvärld ökat dramatiskt. Ett antal våldsincidenter har ägt rum och stämningen är på sina håll infekterad. I centrum står frågorna om vilka som har störts rätt till jakt, fiske och mark.

Nybyggarättlingarna har kallats knäppgökar och rättshaverister. De utmålas ofta som mindre vetande och behandlas med en blandning av överseende och förakt. Renägarna känner sig missförstådda, trängda, utsatta och förföljda. De icke-renägande samerna känner sig berövade sin samiska identitet och sina rättigheter.

"Ingen frid i fjällen" tecknar ett antal porträtt av fjällbygdens folk och ger en bakgrund till varför rätten till land, vatten och jakt är så viktigt för så många. Bakom frågorna finns en rad förhållanden som utmanar rättskänslan i varje samhälle som vill kalla sig demokratiskt.

Boken är slutsåld. Den går dock att beställa som pdf-fil (Acrobat Reader) hos förlaget. >> www.ordvisor.com/


 

Länk till, Svante Isaksson